Průběžná zpráva o realizaci projektu do konce ledna 2019

Projekt byl zahájen dne 1.10. 2018. Nejdříve byly osloveny všechny organizace, které při tvorbě návrhu projektu přislíbili účast s tím, zda mají i nadále zájem se do projektu zapojit. Následně proběhlo hledání náhradních organizací za ty, které se z nějakých důvodů nezapojí. Zapojenými organizacemi a jejich sociální služby pro osoby se sluchovým postižením, které budou z projektu podpořeny tedy jsou:
  • SNN v ČR - Krajská organizace Středočeského kraje, p.s. (Sociálně aktivizační služba pro seniory osoby se zdravotním postižením)
  • SNN v ČR - Poradenské centrum Domažlice, p.s. (Odborné sociální poradenství a Tlumočnické služby)
  • SNN v ČR - Spolek neslyšících Plzeň, p.s. (Sociálně aktivizační služba pro seniory osoby se zdravotním postižením, Odborné sociální poradenství a Tlumočnické služby)
  • SNN v ČR - Krajská organizace Ústeckého kraje, p.s. (Sociálně aktivizační služba pro seniory osoby se zdravotním postižením, Odborné sociální poradenství a Tlumočnické služby)
  • SNN v ČR - Poradenské centrum Tábor, p.s. (Odborné sociální poradenství)
  • Centrum pro zdravotně postižené Zlínského kraje, o.p.s. (Sociálně aktivizační služba pro seniory osoby se zdravotním postižením, Odborné sociální poradenství a Tlumočnické služby)
  • Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé kraje Vysočina, o.p.s. (Sociálně aktivizační služba pro seniory osoby se zdravotním postižením, Odborné sociální poradenství, Tlumočnické služby a Sociální rehabilitace)
  • Centrum služeb pro neslyšící a nedoslýchavé Ostrava, o.p.s. (Tlumočnické služby)
  • Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s. (Tlumočnické služby a Sociální rehabilitace)
  • Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, o.p.s. (Tlumočnické služby)
Dále jsme se setkali se zástupci všech zapojených organizací, abychom jim projekt detailněji představili a navzájem se seznámili. V rámci setkání jsme též vyjasňovali očekávání z obou stran, obsah jednotlivých klíčových aktivit projektu a ujasňovali, do kterých klíčových aktivit mají jednotlivé organizace zájem se zapojit. V průběhu konce roku také proběhla předběžná sumarizace témat vzdělávacích kurzů pro zaměstnance zapojených organizací a to na 17 témat, se kterými budou osloveny vzdělávací organizace a lektoři.

V neposlední řadě byli osloveni kandidáti na pozici Odborných konzultantů, kteří by v rámci klíčových aktivit č. 1 a 2 provedli zhodnocení sociální služby (v podobném rozsahu jako bývá inspekce kvality od MPSV) a následnou aktualizaci standardů kvality formou konzultací. Bylo osloveno několik odborníků na oblast kvality sociálních služeb z různých koutů České republiky a nakonec bylo předběžně vybráno 7 osob, které byly pozvány na setkání do Prahy. Jedná se částečně o bývalé externí inspektory MPSV, lektory vzdělávání v sociálních službách nebo samotné poskytovatele. Po osobním setkání s těmito odborníky bude domlouván následný postup.
Vytisknout