Průběžná zpráva o realizaci projektu do konce července 2019


Projekt „Zkvalitňujeme sociální služby pro neslyšící“ probíhá od 1.10. 2018 do 30.9. 2020 a tato zpráva se týká popisu realizace v období od ledna do konce července 2019. V tomto období probíhala především klíčová aktivita č. 1 – Vyhodnocení současných postupů při práci s klientem.

Koncem roku 2018 byli hledáni možní experti na pozici Odborného konzultanta a Tazatele na realizaci klíčových aktivit č. 1 a 2 (dále jen KA1 a KA2). V lednu 2019 ve dvou termínech (9.1. a 16.1.) proběhla setkání s těmito experty. Z oslovených 14 osob se setkání účastnilo 6 osob, se kterými byla domluvena spolupráce na obě nabízené pozice (Odborný konzultant i Tazetel). Tato setkání probíhala v sídle Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v České republice, z.s. (dále jen SNN v ČR, z.s.) a mimo expertů se jich účastnili i zástupci SNN v ČR, z.s. (prezidentka Mgr. Prokopiusová a ředitel sekretariátu J. Paur) a realizační tým projektu (Mgr. Macurová a Mgr. Čápová).

Následně se uskutečnila jednání se zapojenými organizacemi. Zjišťovalo se, zda souhlasí s navrhovaným Odborným konzultantem pro jejich organizaci a zda by jim byly ochotny zaslat svoje podklady ke standardům kvality v sociálních službách (SQSS) a navazující metodiky. Všechny zapojené organizace s navrženými konzultanty souhlasily, za což jim patří díky, a zaslaly podklady Mgr. Čápové, která je přeposlala Odborným konzultantům k prostudování před zahájením realizace vyhodnocení.
Vyhodnocení probíhala od března do července 2019 v sídle zapojených organizací v předem domluveném termínu a účastnili se ho vždy Odborný konzultant, koordinátor cílové skupiny projektu (Mgr. Čápová) a zástupci zapojené organizace. Celkově bylo vyhodnocením stráveno 25 dní, což vychází na cca 1,25 dne na jednu zapojenou sociální službu.
Odborní konzultanti na základě zjištění z vyhodnocení vypracovali dva typy zpráv – jednu za každou vyhodnocovanou sociální službu a jednu za celou organizaci (u části organizací bylo zapojeno více sociálních služeb). Jedná se o interní dokumenty organizace, ke kterým má přístup pouze organizace sama, zpracovatel (tj. Odborný konzultant) a jedna kopie je archivována pro potřeby projektu.
Výsledkem této KA1 bude zhodnocující dokument, který bude veřejný a bude se týkat průběhu a zjištěním z této klíčové aktivity.

 Dále zatím proběhly dvě konzultace v rámci KA2 a to u poskytovatele, který prošel vyhodnocením jako jeden z prvních (v průběhu března) a měl již tedy k dispozici i zprávy z vyhodnocení. Ostatní konzultace jsou naplánovány na podzim z důvodu letních dovolených konzultantů i poskytovatelů.

V rámci KA3 bylo osloveno několik vzdělávacích organizací s poptávkou pořádání akreditovaných kurzů na témata, která si zapojené organizace zvolily. Avšak v některých případech byly finanční nároky těchto vzdělavatelů příliš vysoké, a proto je nebylo možné k projektu využít. Nakonec se podařilo domluvit 4 akreditované kurzy, které proběhnou na podzim tohoto roku. Dále je na podzim plánováno Metodické setkání, které se uskuteční začátkem listopadu, pro všechny zapojené organizace, aby měly možnost sdílet zkušenosti z praxe.

Dále pak proběhla jednání s možnými zpracovateli databáze do KA4. Osloveno bylo několik firem, většina však na poptávku ani neodpověděla.

Na podzim jsou také plánována Mezioborová setkání v rámci krajů (KA5), kde zapojené organizace působí. Tato setkání si dávají za cíl podpořit spolupráci mezi poskytovateli sociálních služeb pro osoby se sluchovým postižením s ostatními sociálními službami a veřejnou správou (např. krajské úřady, úřady práce,..). Některé kraje či obce s rozšířenou působností taková jednání pořádají a proto jim bude pouze nabídnuto, že některé náklady mohou být proplaceny z tohoto projektu (např. koncem září v Hodoníně se jedná o zajištění tlumočníků a přepisu mluveného slova).

 

V rámci projektu též dne 24.6. 2019 proběhla konference „Jak můžeme být více slyšet“, na kterou byla zde na webových stránkách vyvěšena pozvánka. Konference se účastnily organizace zapojené do projektu i ty, které zapojené nejsou, ale jsou součástí SNN v ČR, z.s.

Ohlasy z konference si lze přečíst v článku Ohlédnutí za konferencí "Jak můžeme být více slyšet?" (http://snncr.cz/Ohlednuti-za-konferenci-Jak-muzeme-byt-vice-slyset.html)

 

Vytisknout